Sådan undgår du klorlås i din pool

Hvad er klorlås, og hvad gør du for at undgå det?

 

Klorlås opstår ved et for højt indhold af cyanursyre i vandet. Det gør kloren ineffektiv, det kan være besværligt at slippe af med, og alligevel er cyanursyre nyttig. 

Klor er et flygtigt stof. Særlig i granulatform. Man skal regne med, at der forsvinder 15 % om året ved normal opbevaring i plasticspande. Klorgranulat har dog den positive egenskab, at det opløses hurtigt i vandet og er ekstremt hurtigvirkende. Derfor kaldes det også for chokklor. Det binder sig til molekyler i vandet, fx mikroorganismer. Før det binder sig, taler man om ’fri klor’.

Hvis kloren har mistet sin virkning

For at holde på den frie klor, så den ikke er så flygtig, stabiliserer man den med cyanursyre. Stabiliseret klor fås i tabletter - også kaldet triklor - som opløses langsommere end granulat. Kloren binder sig ganske enkelt til cyanursyren, som den ville binde sig til andre molekyler.

Problemet er, at cyanursyren ikke forsvinder igen og ikke binder sig til noget. Den fordamper ikke sammen med vandet, men forbliver i vandet. Og hvis du har for meget cyanursyre i vandet, så risikerer du klorlås. Det vil sige at den frie klor binder sig til cyanursyren i stedet for til de mikroorganismer, som den skulle slå ihjel. 

Det frustrerende er, at en test af klorniveauet vil vise, at der er klor i vandet. Men virkningen udebliver. Hvis du har mistanke om klorlås, så er det muligt at måle indholdet af cyanursyre i poolen.

Klorlås kan opstå, hvis du gennem flere år kun bruger stabiliseret klor, altså klortabletter og ikke granulat. Alligevel er det godt at have lidt cyanursyre i poolen, fordi den holder et jævnt klorniveau.

Undgå klorlås i poolen på tre måder:

1. Et middel er at skifte vandet i poolen, eventuelt halvdelen af vandet, så mængden af cyanursyre bringes ned.

2. Du kan bruge udelukkende klorgranulat og dermed undgå at tilføre cyanursyre. Hvis klorniveauet falder, vil der dannes mikroorganismer i vandet, som kan blive resistente over for kloren. De forsvinder dog med en chokklorering, og de nye mikroorganismer, som opstår, vil ikke være resistente. Du skal blot acceptere lidt mere svingende klorværdier i vandet.

3. Et middel til helt at undgå besvær med klor er at etablere eller lægge om til en saltvandspool. Med en saltvandsgenerator - også kaldet en klorinator - producerer poolen sin egen klor. Du skal aldrig tilsætte klor, niveauet er altid stabilt, og badevandet er sundere for kroppen.