Udespa - købeguide

Tips og vejledning til køb og vedligehold af en udespa

Overvejer du at købe en udespa?

Udespabade bliver stadig mere populære i Danmark og resten af Norden.

En udespa giver livskvalitet og velvære. Og det er ikke blot på grund af massageterapien, som du får gennem de forskellige massagedyser. Det er lige så meget på grund af hyggen med familie og venner, afslapningen i det varme vand og udendørsoplevelsen. Den sande værdi ved en udespa er, at den kan bruges hele året i al slags vejr på alle tidspunkter af døgnet.

Vi har herunder samlet svarene på nogle af de typiske overvejelser i forbindelse med et køb af en udespa. Du er altid velkommen til at kontakte os direkte for at få svar på eventuelle spørgsmål. Ønsker du blot at se, hvilke modeller vi har i vores sortiment, så kan du se vores 3 udespa brands ved at trykke her.

Hvad er et godt tilbud på en udendørs spa?

Finder du priserne uigennemskuelige? Er du i tvivl om, hvad du får for pengene? Det er ikke så mærkeligt. Som du sikkert har lagt mærke til, kan priserne på udespa variere en hel del. Og det kan være svært at se forskel på de forskellige udespa-mærker og modeller. Som ny kunde er det vanskeligt at vide, hvad du skal gå efter, og hvilke spørgsmål du skal stille til din forhandler.

Du kan tælle dyserne og liggepladserne, men det vigtige er som regel skjult for øjet.

  • Du bør blandt andet undersøge, hvor mange pumper udespaen har, for det har betydning for massagekraften og dermed for din oplevelse af om din udespa yder det, du forventer.
  • Der kan både være forskel på antallet af pumper og på pumpernes kapacitet.
  • Derudover er det en god ide at spørge ind til isoleringen.
  • Hvordan er udespaen isoleret? Er der skummet hele vejen rundt? Er coveret sikkerhedsgodkendt?
  • Det er også vigtigt at undersøge, om producenten har et godt udvalg af reservedele på lager og en god serviceorganisation.

Disse overvejelser bør tages med, når du skal vurdere et godt tilbud på en udespa. Kort sagt, om der er et fornuftigt forhold mellem pris og kvalitet.

Hvor bliver udespaen produceret?

Mange går op i, hvor udespaen bliver produceret. Det kan synes som et vigtigt spørgsmål, men endnu vigtigere – og det som de fleste mener med spørgsmålet – er, hvordan vores udespa bliver produceret.

Hos DenForm samarbejder vi kun med de bedste underleverandører, som gennem lang tid har bevist deres evne til at levere. Vi designer selv vores udespa med hensyn til isolering, udstyr og indretning, vi planlægger produktion flere gange om året, vi fører tilsyn med kvaliteten, og vi sørger for, at hver eneste udespa bliver testet før den afsendes. Det er vores garanti for, at vi kan sælge et langtidsholdbart produkt og holde priserne nede.

Derudover hjælper vi med service og vejledning, længe efter du har afsluttet et køb hos os. Vi servicerer stadig spabade med reservedele mere end ti år efter køb.

Hvad koster et udendørs spabad?

En udespa koster fra kr. 30.000 til kr. 125.000. Forskellen i pris dækker over størrelse, massagekraft, ekstraudstyr og varemærke. Går du efter den billigste udespa på nettet, kan du risikere at komme til at betale ekstra på et senere tidspunkt, fordi materialekvaliteten og udførelsen er for dårlig.

Hos DenForm gør vi meget for at optimere produktionen og benytte standardkomponenter, hvilket er med til at holde produktionsomkostningerne nede, samtidig med at kvalitetskontrollen er høj. Alle vores forskellige udespa er optimalt isolerede og benytter de samme komponenter. Forskellen i pris afgøres alene af størrelsen og mængden af udstyr. Udover anskaffelsesprisen skal du også være opmærksom på driftsomkostningerne. Energiforbruget er heldigvis langt fra så slemt, som det var engang.

Strømforbrug for udendørs spa?

Det er et spørgsmål, vi tit får. Og lige så umuligt er det at svare på, for det er helt afhængig af den enkeltes forbrugsmønster. Andre producenter giver måske et konkret tal eller et beløb, men sandheden er, at det ikke kan vurderes på generel basis. 

Altafgørende for strømforbruget i en udespa er varmen. Vi leverer mange udespa til Island, det nordlige Norge og det nordlige Sverige, hvor temperaturen kan falde til under -25 grader. Dette klima kan vores udespa sagtens klare. Når spabadet er lukket er det fuldstændig isoleret, men så snart låget tages af, sker der en stor fordampning.

Her er nogle tips til, hvordan du kan mindske strømforbruget i en udespa

  • En udespa som står i læ, eventuelt under et halvtag, er ikke udsat for vindafkøling og holder derfor bedre på varmen.
  • Sørg for at termolåget altid ligger rigtigt, og er låst fast med stropperne, så låget har optimal effekt.
  • Hvis du kan nøjes med 36 grader varmt vand i stedet for 40 grader, så er det også med til at holde energiforbruget nede.
  • Hvis du bruger din udespa i en halv time ad gangen i stedet for en time, så bruger den også mindre strøm.
  • Hvis udespaen ikke er i brug i længere perioder, så kan temperaturen sænkes helt ned til 14 grader, men husk at en udespa bruger forholdsvis meget strøm på at varme op og ikke så meget på at holde temperaturen.

Men nu ikke mere snak: I gennemsnit - med alle forbehold - koster en udespa kr. 15-20 om dagen i strøm, set over et halvt år.

Isolering, Afkalkning & Installation

Hvordan er en udespa isoleret?

Man skal ikke købe en udespa for at spare på strømmen, men derimod for at få en god wellness-oplevelse. Men det skader jo ikke at tjekke, om udespaen nu også er godt isoleret. Karret skal have et ordentlig lag skum, og panelerne bør være isoleret med reflekterende alufolie. Termocoveret bør også være designet til minusgrader, og være sikkerhedsgodkendt. Det er fordi låget skal kunne bære tung sne, og vand skal kunne løbe af.

Hos DenForm har vi designet et såkaldt EcoHeat-system, som isolerer udespaen på 4 måder:

  • Kar: Kompakt PU-skum rundt karret sikrer en god grundisolering

  • Paneler: Varmereflekterende folie på indersiden af panelerne kaster varmeudstrålingen tilbage til vandet, og panelerne er yderligere isoleret med et lag flamingo

  • Luft: Luftrummet inde i karet er noget af det, der isolerer bedst. Varmestrålingen fra pumper varmer op luften inde i spaen, og holder på varmen i vandet.

  • Låg: Termocoveret er lavet af 8-12 cm tykke sikkerhedstestede flamingoplader

Det afgørende spørgsmål, som du skal stille dig selv, er, om du vil spare strøm, eller om du vil have den bedste udespa-oplevelse. En udespa bruger mere strøm om vinteren, men om vinteren har du også den bedste oplevelse af det 39 grader varme vand. En udespa bruger mindre strøm, hvis den står under et halvtag, men hvis du bruger den aften og nat, vil du måske gerne kunne se nattehimlen. Overvej derfor, hvordan du vil bruge din udespa, og hvordan du får mest glæde af den.

Drift & Vedligehold

Som med en bil eller en swimmingpool vil der være nogle løbende omkostninger til drift og vedligehold af udespaen ud over strømforbruget. Vi har opstillet nogle af disse i denne artikel.

Vandpleje

Alle vores udespa har en indbygget ozonator, som holder vandet bakteriefrit. Men det kan være nødvendigt at supplere med klor. Desuden skal du holde vandets pH-værdi konstant på 7,2.

Filter

Filteret skal renses og skiftes jævnligt. Du kan rense et spafilter ca. 12 gange. Det er en fordel at have to sæt filtre, til når det ene står i blød. Filteret blødgøres i filterrens, skylles, tørres, og isættes udespaen igen.

Reservedele

En udespa indeholder dele, som med tiden slides og skal fornys. Det er vigtigt, at du holder en god vandkvalitet, ikke overdoserer med klor, og afkalker spabadet jævnligt. Så holder delene længere.

Afkalkning af udendørs spa

Efter behov og mindst en gang om året skal du skifte vandet i din udespa. Ved samme lejlighed anbefaler vi at afkalke den. Brug hertil to dåser afkalker.

  1. Sørg for at alle dyser er åbne og luk for lufttilsætning, så der kun kommer vand ud af dyserne

  2. Hæld det røde pulver i vandet

  3. Tænd for alle pumper og lad dem køre i mindst 20 minutter.

  4. Tilsæt den lille flaske alkalinity-control og lad pumperne køre yderligere 10 minutter.

  5. Tøm vandet ud i kloakken.
  6. Kom frisk vand i spabadet og skyl det godt igennem

  7. Tøm det friske vand ud og fyld udespaen op igen.

  8. Nu er den så god som ny

Udendørs spa nedgravet i terrasse

Ønsker du at nedsænke din udespa i terrassen for at få en mere integreret løsning? Det gør mange, og der findes mange forskellige løsninger. Spaen kan sænkes 30 cm, så den bliver lettere at stige ind i, eller den kan sænkes helt ned i niveau med terrassegulvet. Vigtigt er, at det stadig er muligt at udføre service på alle sider af spabadet.

Udespaen skal stå i en plan og drænet grav, eventuelt med et afløb.

Terrassegulvet skal kunne tages op omkring spaen.

En servicetekniker skal kunne komme til at afmontere sidepanelerne og udføre reparationer.

Vi anbefaler derfor, at der er en meters fri plads hele vejen rundt om spaen, eller at det i hvert fald er muligt at løfte den op med en kran. Forsiden af udespaen bør altid være fri. Det er den side med displayet. Under displayet er styreboksen og varmelegemet placeret. Spapumperne er oftest placeret i hjørnerne på forsiden.

Krav til underlag ved placering af udendørs spa

En udespa skal stå på et fast, jævnt og tørt underlag. Udespaen vejer med vand mellem 1.000 og 2.000 kg. For at den store vægt ikke skal ødelægge akrylkarret hviler spabadet på en ramme, som går hele vejen rundt og under bunden. Du må derfor aldrig klodse en udespa op eller lade den støtte på enkelte punkter.

Fliser er et godt underlag. En træterrasse er også god, hvis den er godt understøttet og kan tåle vægten.

Hvis du ønsker at placere din udespa på en tagterrasse eller altan, bør du få en bygningskonstruktør til at tjekke konstruktionen.

El- installation af udendørs spa

En udespa skal tilsluttes 3 faser 400 V + 0 og 16 Ampere. - Kontakt din el-installatør for at få vurderet, om du har strøm nok.

Kablet kan føres ind fra bunden i et af hjørnerne og trækkes på indersiden til styreboksen.

Vigtigt at fylde vand i spabadet, før strømmen slås til, da pumpen ikke må løbe tør.

Udespaen har ikke nogen on/off-knap, da den af hensyn til filtercirkulationen skal have konstant el.

Levering af udendørs spa

I forbindelse med købet aftaler vi en ønsket leveringsdato sammen med kunden.

Udespa sendes med fragtbil til levering ved kantsten. På nær de to største modeller og swimspa leveres en udespa på højkant på en almindelig palle. Herfra er det muligt at bugsere den på plads med en palleløfter eller på flyttehunde. I nogle tilfælde er det dog nødvendigt at løfte spaen på plads med en kran, hvis adgangsforholdene er vanskelige, eller hvis spaen skal sænkes ned i en grav.

Vi lader det altid være op til kunden selv at arrangere en kranbil, for at kunden har mulighed for at finde det bedste tilbud. Vi kan levere udespaen direkte til kranfirmaet, som kan køre den det sidste stykke ud. Dermed spares håndteringen ved vejkanten. Swimspa og store udespa over 2,3 meter skal leveres med kran.

Eventuelt er det muligt at lade udespaen stå på bæreselerne fra kranen. Så er det nemt at løfte den op igen, hvis det på et tidspunkt skulle blive nødvendigt.

Vi håber vores købeguide har hjulpet dig godt på vej, så du kan finde den udespa, som passer bedst. Se hele vores udespa sortiment her.