Med en varmepumpe er der penge at spare. Men det er vigtigt at bruge den korrekt. Læs mere herunder om installation og brug af varmepumpe sammen med en udespa.
Mange vælger at koble en luft-til-vand varmepumpe på deres udespa for at spare på elregningen. Og det kan være en rigtig god ide, for det er især el til opvarmning af vand, som er den store driftsomkostning.
Hvor meget el en udespa bruger er umuligt at sige præcist – og hvis nogen forsøger at give et eksakt tal, så tro dem ikke. Elforbruget er helt afhængig af dit brugsmønster og andre ydre forhold som vejr og placering. Et anslået forbrug med alle forbehold ligger mellem kr. 300 – 500 om måneden set over et år. Mest om vinteren, mindre om sommeren.
Lige så svært er det at sige, hvor meget du vil kunne spare med en varmepumpe. Besparelsen afhænger især af udendørs-temperaturen, da en varmepumpe udvinder den varme, der er i den atmosfæriske luft. Ifølge Energitjenesten kan man regne med, at den leverede varmeenergi er 2-5 gange større end den tilførte energi. Det vil sige, at jo varmere det er i vejret, desto større effekt får du ud af varmepumpen.
Og så er det vigtigt at tænke på, at en varmepumpe også selv bruger energi.
En varmepumpe vil nok kunne holde en behagelig badevandstemperatur på 38 grader i din udespa, men om vinteren vil den faktisk være dyrere i drift end det 3 kW varmelegeme, som spabadet er født med.
Om vinteren er der altså ingen besparelse ved varmepumpen.
Korrekt brug af en varmepumpe til en udespa er derfor at bruge den som supplement til udespaens varmelegeme. Brug varmepumpen om sommeren, hvor du får størst udbytte af den, og så kan du koble den fra sidst på efteråret, når der bliver risiko for temperaturer under 5 grader. Omkring midt i marts, når vinteren er ved at være endegyldigt forbi, kan varmepumpen kobles til igen.
Den opnåede besparelse kan svinge. Men det er ikke ualmindeligt at se besparelser mellem 50-75 % på elregningen over et år.
For at du kan slutte en luft-til-vand varmepumpe til din udespa, er det nødvendigt at forberede udespaen. Ved siden af udespaens varmeelement skal der monteres en tilslutning, som skal føres ud gennem panelet på udespaen.
Som regel har vi derfor brug for en tegning over placering af udespa og varmepumpe i forhold til hinanden, så vi kan føre tilslutningen ud på den rigtige side.
I de enkelte tilfælde, hvor udespaen har en 2-speed cirkulationspumpe, er det nødvendigt at indsætte en ekstra cirkulationspumpe. Derfor hvis du overvejer at investere i en ny udespa med varmepumpe, bør du forhøre dig om, hvilken cirkulationspumpe der sidder i udespaen.
Forberedelse til tilslutning af varmepumpen kan som regel udføres for under kr. 5000,-
Luft-til-vand varmepumpen er helt klart det mest populære valg til alternativ opvarmning af udespa. Men en del kunder vælger at slutte udespaen til solpaneler eller til fjernvarme eller pillefyr. Her kan der være endnu mere at hente på elregningen. Men til gengæld kan selve tilslutningen være lidt mere krævende. Og især vil rørføringen være længere, da varmekilden ikke er i umiddelbar nærhed af udespaen. Men med lidt kreativitet og teknisk snilde kan der findes mange måder at spare strøm på.
De viste udespa kan monteres med en varmepumpe uden behov for en ekstra cirkulationspumpe
7.900,00 kr.
Se mere34.995,00 kr.
Se mere54.995,00 kr.
Se mere69.995,00 kr.
Se mere69.995,00 kr.
Se mere69.995,00 kr.
Se mere