Klor til pool & spa

Sådan holder du dit vand rent og bakteriefrit

Hvorfor er klor vigtigt?

Klor er stadig den dag i dag, det mest effektive og mest udbredte desinficeringsmiddel til både spabade, swimmingpools, offentlige vandreservoirer mm. – Og med DenForm’s klorserie er du tilmed sikret en særlig effektiv vandbehandling.

Ofte sælges klor i opblandet form med kalk, men ikke hos os. Vi bruger en koncentreret klor, som er mere effektiv end de fleste andre mærker. Fordelen ved koncentreret klor er, at du får en hurtigere virkning og ikke behøver tilsætte så store mængder. Se hele vores klorserie herunder:

Klorprodukter

Test vandkvaliteten inden tilsætning af klor

Brug et testsæt, en elektronisk tester eller en Blue Connect til at justere doseringen. Også her er der forskel på produkter. Mange bruger de små papir-strips til at dyppe i vandet, men det er vores erfaring, at de kan være upræcise. Vi har bedst erfaring med tabletter, som opløses i vandet, eller med de elektroniske app-styrede Blue Connects.

Der findes to typer af disse: Blue Connect Go & Blue Connect Plus. Begge modeller måler klorværdi, pH-værdi & temperatur. Plus-modellen måler også flere værdier, og den kan fjernstyres via et specialdesignet netværk. Du kan finde alle vores testere og samtlige vandbehandlingsprodukter her: Vandpleje

 

Dosering af klor i spa eller pool

Når du tilsætter klor til en spa eller pool, er det vigtigt at holde øje med pH-værdien, som skal være ca. 7,2. Tilsæt ikke klor, hvis pH-værdien er over 7,6. Ellers risikerer du en kalkudfældning, som får vandet til at se mælkehvidt og uindbydende ud. Klor virker desuden mest effektivt ved en pH-værdi omkring 7,0.

Klor angriber organismer, som blandt andet tilføres vandet sammen med de badende. Det er derfor normalt, at klorniveauet falder og at pH-værdien stiger, når man bader i vandet.

Dosering af spaklor: Ved chokklorering og efter vandskift tilføjes 2-3 teskefulde pr. 1000 l vand. Vent 6 timer med at bade og mål for en sikkerheds skyld værdien igen. Klorniveauet i en spa skal ligger på ca. 1,0 – 3,0 mg/l pr. liter vand. Hvis spabadet ikke skal anvendes i en længere periode, kan du tilsætte 3-6 teskefulde pr. uge. Alternativt kan du bruge langsomt opløselige klortabletter i en flydedispenser.

Hvis der bruges klorgranulat, må vandet ikke lugte af klor. Hvis det lugter af klor, så lad spabadet stå uden låg et stykke tid, indtil lugten er væk. Det gode ved at bruge klargranulat er, at det fordamper lynhurtigt, hvis spacoveret er aftaget, og pumperne er sat i gang.

Se vores udendørs spa her

Dosering af klor til swimmingpool: Ved chokklorering og efter vandpåfyldning tilsættes 70-90 g klor pr. 10 m3. Ved almindeligt vedligehold tilsættes ca. 30 g klor hver 2. eller hver 3. dag. Klorniveauet i en pool skal være 1,0 – 1,5 mg/l.

Se vores swimmingpools her

Spaklor

Der er ingen forskel på spaklor og poolklor ud over mængden. Til en spa er det bedre med mindre mængder, fordi klor er et flygtigt stof, som mister sin virkning over tid. 1 kg klor vil som regel være nok til et års forbrug til en spa på 700 – 1300 liter. Klor kan blive for gammelt, så køb efter forbrug.

Klor til swimmingpools

Mere vand kræver større mængde klor. Til en swimmingpool med 30 m3 vand kan det være godt at have en spand med 5 eller 10 kg klorgranulat.
Til swimmingpools findes der også klortabletter på 200 gram. Flydende klor bruges kun i offentlige bade med automatisk dosering.

Forskellige former for klor

Chokklor

Klor i granulatform er hurtigt opløseligt. Klorgranulat kaldes også chokklor, fordi det kan tilsættes, hvis klorniveauet er blevet for lavt, og du ønsker en hurtig desinficering før badning.

Ved chokklorering er det en god ide først at opløse den mængde klor, du vil tilsætte, i en ren spand vand og derpå hælde kloropløsningen i langs kanten af poolen eller spabadet.

Klortabletter

Klortabletter opløses langsommere og holder derfor et stabilt klorniveau over længere tid.  I både spabade og pools kan tabletterne lægges direkte i skimmeren eller i en klordispenser, som flyder i vandet.
Vær opmærksom på risikoen for klorlås, hvis du udelukkende bruger klortabletter i poolen over længere tid. Kloren i tabletterne stabiliseres med cyanursyre, og med tiden vil cyanursyren fra klortabletterne ophobes i poolen, så kloren mister sin effekt. Læs mere herom i artiklen "Sådan undgår du klorlås".

Klor til vildmarksbad

Et vildmarksbad er oftest uden filter. Det kan derfor være en større udfordring at holde vandet rent, og det kan være nødvendigt at skifte vandet oftere end i et spabad. Du kan fjerne større genstande fra vildmarksbadet med et net eller en pool-ketcher, og du kan også tilsætte klor til vildmarksbadet for at holde vandet bakteriefrit. Der er vigtigt at kloren opløses inden den ilægges vildmarksbadet, da der udover ikke at være noget filter, heller ikke er nogen pumpe til cirkulation. Der er derfor også vigtigt, at når kloren tilsættes, skal der røres rundt i vandet.

Der findes ingen særlig klor til vildmarksbade. Brug den almindelige spaklor:

Opløs klorgranulat i en ren spand og hæld kloropløsningen i vildmarksbadet for at få en hurtig desinficering.

Klortabletter lægges i en flydedispenser.