Svømmetræning i swimspa

Mange som overvejer at investere i en swimspa, spørger os, om det i virkeligheden er muligt at svømmetræne effektivt på kun 4 meter.

En swimspa fungerer ved, at et antal massagedyser skaber en kraftig modstrøm, så det er muligt at svømme på stedet, lidt ligesom at løbe på et løbebånd.

En af vores mindre swimspa er udstyret med 3 massagedyser på hver 2,5 HK, i alt 7,5 HK effekt. Men hvad betyder det i praksis? Er det tilstrækkeligt for en trænet svømmer?

Annie Thorén er professionel svensk triatlet. Hun er nordisk og svensk mester i den olympiske distance og bosat i Motala i Sverige. Hun bruger netop en 4,2 meter swimspa med 3 x 2,5 HK fra DenForm til sin daglige træning. Så der har vi svaret på, om det faktisk er muligt at opnå effektiv svømmetræning i en swimspa.

Svømmetræning om vinteren

For Annie Thorén er det vigtigt også at kunne træne om vinteren. Og med sin egen svømmespa lige uden for døren er hun nu helt uafhængig af årstid og svømmehal til at passe sin daglige træning.

Annie Thorén bruger en 4,2 meter swimspa med tre modstrømsdyser. Denne model har desuden også fire siddepladser med forskellige indretninger, mulighed for tilkobling af musik og LED-lys i vandlinjen. Der er derfor rig mulighed for at en swimspa kan bruges til meget andet end svømmetræning.

Vores 6 m swimspa er delt i to afdelinger med henholdsvis 4 meter til svømmetræning og 2 meter med 6 pladser til spa. Her er virkelig tale om en multifunktionel swimspa, fordi den har to separate styresystemer, så det er muligt at køre med to forskellige temperaturer. På den måde kan du svømmetræne i lidt køligere vand, for eksempel 27 grader, og få massage i 38 grader varmt vand.

Der er mange fordele ved en swimspa i forhold til en swimmingpool:

  • En swimspa kan bruges hele året, da den altid står klar med varmt vand
  • En swimspa er ikke nær så pladskrævende som en pool
  • En swimspa er nem at installere og vedligeholde
  • En swimspa leveres naturligvis med trappe og termolåg.

Driftsomkostninger for en swimspa

Vi får også mange spørgsmål på, hvad det koster at drifte en swimspa. Det findes der ikke et entydigt svar på, da det helt afhænger af dit brugsmønster. Et gennemsnitligt forbrug ligger på omkring kr. 500,- om måneden. Det kan være lidt mere om vinteren og lidt mindre om sommeren.

Hold en jævn temperatur og giv din swimspa læ for vinden. Det hjælper på at holde strømforbruget nede. Det er muligt at supplere med en varmepumpe, men om vinteren er det ikke tilstrækkeligt med en varmepumpe. Den kan ikke trække nok energi ud af den kolde luft.

Svømmespabade og generelt udespa er i dag ikke længere de strømslugere, som de var engang og har fået ry for. Vi er alle blevet meget mere energibevidste, og også svømmespabade er godt isolerede, så de kan bruges i Skandinavien hele året.

Derudover skal der bruges vandplejemidler som klor og pH-regulerende produkter og af og til et ekstra filter. Her skal man regne med et budget på ca. kr. 1000-2000 om året.