Swimspa praktisk viden

En swimspa er ved at blive en populær fritidsfornøjelse til haven på linje med udekøkken og swimmingpool.

En swimspa er faktisk meget mere anvendelig end en swimmingpool. Uden opvarmning er der ikke mange uger om året, hvor du rigtig kan bruge en pool. Men swimspaen har sin egen opvarmning, så den altid er klar til brug, og er tilmed godt isoleret.

Kombinationen af pool og udespa gør, at hele familien kan have glæde af den, og at den kan tjene forskellige formål.

Svømmetræning i swimspa

Det særlige ved en swimspa er de kraftige modstrømsdyser, som er placeret i den ene ende. I modstrømmen er det muligt at svømmetræne på stedet, ligesom når man løber på et løbebånd. Modstrømmen leveres typisk af tre massagepumper på 2,5-3 hk, det vil sige i alt 7,5-9 hk. Det er kraft nok til at selv elitesvømmere kan træne i en swimspa.

I alle vores swimspa er der også en afdeling med siddepladser til vandmassage, så det er muligt at bruge swimspaen som almindeligt spabad.

 • Den udvendige højde er 137 cm uden låg. 
 • Vanddybden er 110 cm. 
 • Normalt skal en person på 2 meter kun bruge 90 cm vanddybde for at kunne svømme.
 • 110-130 cm er normal vanddybde i en swimmingpool.

I den største model er spa-delen adskilt fra svømmedelen. Dermed er det muligt at holde to forskellige temperaturer. Typisk svømmer man hellere i lidt koldere vand.

Hvad koster en swimspa?

Prisen for en swimspa varierer naturligvis. Hos os i DenForm kan du finde en swimspa fra ca. kr. 140.000,-. Det er i den relativt prisvenlige ende, og det skyldes primært produktionsoptimering. 

Vi bruger standardmaterialer og standardprocesser, og så køber vi store partier hjem. Det er alt sammen med til at holde omkostningerne nede til glæde for vores kunder.

Ud over indkøbsprisen er der nogle driftsomkostninger for en swimspa, men de tåler ingen sammenligning med, hvad det for få år siden kostede at drive et spabad. 

Den generelle energibevidsthed har også sat sine spor i designet af udespabade og swimspa, som er isoleret med en kombination af skum, flamingo, ABS-bund og reflekterende folie. Resultatet er, at et 3 kW varmelegeme er tilstrækkeligt selv til en swimspa med 5.000-7.000 liter vand.

Den månedlige omkostning for et swimspa er meget individuel. Det afhænger helt af, hvor ofte det bruges, hvor det er placeret, hvor højt temperaturen er sat til, og en række andre faktorer.

Hvilken swimspa skal du vælge?

Enhver swimspa tilbyder svømmetræning. Derudover er der forskel på antallet og placeringen af sæder. Et barnesæde kan være praktisk og en liggeplads giver ekstra komfort. Der kan også være forskel på antallet og placeringen af massagedyserne.

En fitness spa kan monteres med ekstraudstyr til styrketræning og til begyndersvømning.

En 4,2 m swimspa er standardmodellen, som blandt andet har trin ned i poolen.

En 5 m swimspa har mere plads i spa-delen, blandt andet med et liggesæde.

En 6 m swimspa er todelt med en separat spa-afdeling med egen styring, temperaturindstilling og filtersystem.

Levering af en swimspa

En swimspa vejer 800-1300 kg. Som regel skal den løftes på plads med en kran. Den normale procedure er, at vi fragter swimspaen til et kranfirma efter kundens valg. Her omlastes til en kranbil, som tager swimspaen det sidste stykke vej og sætter den på plads.

Placering og tilslutning af swimspa

 • En swimspa skal stå på et fast og plant underlag. Den må ikke klodses op, så sørg for at underlaget er i vater.
 • Derudover skal der være 1 meter friplads hele vejen rundt om spaen af hensyn til servicering.
 • Der er ikke en bestemt låge til service. Alle paneler kan afmonteres, for at der kan ydes service på rør og tilkoblinger hele vejen rundt.
 • Styreboksen er placeret på forsiden lige under displayet. Pumperne sidder typisk i hjørnerne.
 • En swimspa kræver 3 faser 400 V / 16 A tilslutning (Nul + Jord).

VIGTIGT: Slå ikke strømmen til, før der er vand i spaen. Pumperne må ikke køre uden vand.

Rengøring af swimspa

Det vigtigste er at holde en god vandkvalitet og sørge for at holde pH-værdien jævnt. Ozonatoren holder vandet bakteriefrit, men klor bør tilsættes efter behov. Tjek klor- og pH-værdierne mindst en gang om ugen.

 • I skimmeren opsamles større partikler.
  • Tøm og skyl filterbakken jævnligt.
  • Filteret skal renses ca. en gang om måneden og skiftes en gang om året ved jævnlig brug. Hertil findes en praktisk filtervaskemaskine.
  • Et filter skal stå i blød i filterrens og efterfølgende tørre helt op, inden det sættes ind igen.
  • Det kan derfor være en god ide at have to sæt filtre at veksle imellem. Så skal det kun skiftes hvert andet år.
 • Derudover er der ikke behov for særlig rengøring af en swimspa. En gang imellem bør man foretage en afkalkning. Dertil findes en særlig afkalker til spabade.
 • Vandet skal ikke skiftes oftere end et par gange om året. Betragt en swimspa som en lille swimmingpool. I en pool vil man også kun sjældent skifte vandet.

Service af swimspa

Hos DenForm gør vi meget ud af vores servicekoncept.

Det er vigtigt for os, at vores kunder er tilfredse med deres swimspa. Vi har derfor alle reservedele på lager.

Med tiden skal der udskiftes en pumpe, et cover, et varmelegeme eller en ozonator. Det er muligt at skifte reservedele selv, og vi yder gerne support i den forbindelse.

Du kan også bestille servicebesøg eller tegne en serviceaftale.